Какво представляват „Бракстън Хикс“ контракциите и опасни ли са

Бременността е един от най-вълнуващите и прекрасни периоди в живота на всяка жена. Тя е свързана с много радост, очакване и любов, но също така и с много промени, предизвикателства и неизвестности. В тази статия на baby.bg ще ви дадем малко полезна информация за т. нар. контракции на Бракстън Хикс, какво представляват, как се облекчават и по какво се различават от истинските.

Какво представляват

Един от различните видове контракции, които жените изпитват по време на бременност са тези на Бракстън Хикс. Те са спорадични, леки и безболезнени стягания на матката, които преминават без разкритие и не предизвикват раждане. Кръстени са на името на английския лекар, който първи ги описва през 1872 година.

Контракциите на Бракстън Хикс, наричани още „фалшиви“ се считат за подготвителни за истинските родилни такива, тъй като водят до отделяне на окситоцин, тренират матката и я поддържат в тонус. Те могат да се появят в различни етапи на бременността и всяка жена ги усеща по различно време. Някои ги забелязват още в 5 месец, други към 7 месец, а трети чак към 8 месец или в края на бременността, а доста често някои бременни изобщо дори не ги усещат. Те могат да траят от няколко секунди до две минути и да се случват няколко пъти на ден или на седмица.

Контракциите на Бракстън Хикс не са опасни за здравето на майката и бебето, стига да не станат причина за преждевременно раждане. Някои специалисти смятат, че те дори са полезни, защото спомагат за доброто кръвоснабдяване на плацентата и плода с нужните хранителни вещества. Освен това, те могат да помогнат на жената да се адаптира към болката и да се подготви психически преди раждането.

бракстън хикс контракции

Разлики

Ето някои от признаците, по които контракциите на Бракстън Хикс се различават от родилните:

  • Те обикновено не са болезнени, а само неприятни, докато истинските са интензивни, силни и болезнени.
  • Нямат регулярност, зачестяване или удължаване, докато истинските идват на редовни интервали, стават по-чести, по-дълги и по-силни с времето.
  • Могат да спрат, когато жената промени дейността или позицията си, докато родилните продължават дори след като жената се движи, сменя позициите или се опита да си почине.
  • Усещат се само в предната част на корема или таза, докато истинските могат да започнат в долната част на гърба и да се преместят в предната част на корема или обратното.
  • Те не предизвикват отваряне на шийката на матката, докато истинските водят до разкритие и изхвърляне на тапата.

Ако изпитвате някаква болка или дискомфорт, е добре да се консултирате с вашия акушер-гинеколог или да отидете в болница за преглед. Това е особено важно, ако имате силни, редовни и продължителни контракции, съпроводени от кръвоизлив, оттичане на вода или други симптоми, които могат да означават преждевременно раждане, което е опасно за бебето, тъй като може да доведе до редица здравословни проблеми и усложнения.

Как да облекчите контракциите на Бракстън Хикс

Ако сте в последните седмици от бременността си, можете да опитате някоя от следните техники:

  • Променете дейността или позата си. Понякога ходенето облекчава, в други случаи почивката е по-подходяща.
  • Вземете топла вана или душ. Това ще помогне на тялото ви да се отпусне и гладката мускулатура да се успокои.
  • Опитайте да изпиете няколко чаши вода, за да избегнете обезводняване.
  • Масажирайте корема си или гърба си. 
  • Дишайте дълбоко и равномерно.