Какви са признаците, че раждането наближава

Раждането е сложен процес, който зависи от много фактори, като индивидуалните особености на организма, хормоналния баланс, позицията на плода и т. н. Когато то наближи, всяка бъдеща майка си задава множество въпроси, но най-открояващ е един  – как да разпознае, когато раждането започне. 

Няма еднозначен отговор на въпроса кога и как ще се роди бебето, но има някои признаци, които могат да ви подскажат, че този момент настъпва. В тази статия на baby.bg сме ви подготвили малко информация по темата, която може да ви бъде полезна.

Признаци за започване на раждането

  • Ранни контракции

Това са нерегулярни и слаби съкращения на матката, които се появяват няколко седмици или дни преди големия момент и са едни от първите предвестници на раждането. Те подготвят матката и шийката за излизането на плода и могат да бъдат придружени от леко кървене или изтичане на слуз.

Ранните контракции обикновено са по-слаби от родилните и спират, ако се промени позицията или се вземат подходящи медикаменти. Ако обаче контракциите станат по-силни, по-чести, по-регулярни и по-дълги, това може да е знак за започване на раждането.

  • Падане на тапата

Тапата е слузеста маса, която запушва цервикалния канал и предпазва плода от инфекции. Преди началото на родилния процес тя се отделя и излиза от влагалището като прозрачен, жълтеникав или кървав секрет. Това може да се случи няколко дни или часове преди предстоящото раждане и е признак, че шийката на матката се разширява и подготвя за родилния процес.

  • Болки в кръста

Болката в долната част на гърба и таза е чест симптом в края на бременността, тъй като плодът натиска нервите и костите в тазовата област. Дискомфортът може да се засили преди раждането, особено ако плодът е с главата надолу и притиска шийката на матката. Болката може да се разпространява и към краката и да се усеща като електрически ток или игли.

  • Изтичане на околоплодни води

Околоплодните води са течността, в която плува плодът и която го защитава от удари и инфекции. Преди раждането те могат да се спукат и изтекат като бистра, безцветна или розова течност.

Това може да се случи внезапно или поетапно и е сигурен знак, че бебето е на път. Ако това се случи, трябва да се потърси лекарска помощ, тъй като се повишава рискът от инфекция и увреждане на плода.

  • Родилният процес започва

Това е фазата, в която контракциите стават чести, силни и по-дълги и предизвикват разкриване на шийката на матката. Тази фаза може да продължи от няколко часа до няколко дни, в зависимост от индивидуалните особености на жената и плода. Контракциите могат да бъдат придружени от кървене, изтичане на околоплодни води, повръщане, диария и други симптоми.

Когато контракциите станат толкова силни, че не могат да се издържат, вече трябва да се насочите към болницата, защото важното събитие най-вероятно е започнало.

Това са някои от признаците, че вашето бебе скоро ще се роди, но те не са задължителни и не са идентични за всички. Някои дами могат да не усетят никакви признаци, докато други могат да ги изпитват по-рано или по-късно. Най-важното е да следите за своето здраве и това на бебето и да се консултирате с лекар при всякакви съмнения или проблеми.

 начало на раждането

Какво да правим, когато моментът настъпи

Когато признаците недвусмислено показват, че бебето вече е на път, има няколко неща, които трябва да правите, за да сте готови за този важен момент:

  • Проверете дали имате всичко необходимо за болницата, като документи, дрехи, хигиенни принадлежности и др.
  • Свържете се с вашия лекар или акушер-гинеколог и уведомете го за признаците, които усещате. Той ще ви напътства за предстоящите действия.
  • Следете за контракциите и записвайте колко често и колко дълго траят.
  • Опитайте се да се успокоите и да дишате правилно.
  • По възможност, останете в движение и променяйте позицията си.