Нови правила за ползване на детските столчета за кола от 1 септември 2024 – важното, което трябва да знаеш

Нови правила за ползване на детските столчета за кола от 1 септември 2024 – важното, което трябва да знаеш

Безопасността по време на пътуване с автомобил е от съществена важност за всеки пътуващ, но когато става дума за деца, за които е задължително ползване на специални столчета, вниманието е още по-изострено.

Тази тема от години се разглежда на най-високо ниво в европейските институции, като най-актуалният стандарт за безопасност на столчетата за кола беше въведен през 2013 година под името R129. Регламентът ECE R129/i-Size е създаден да установи ясни и точни критерии за ползването на столчетата. От създаването му, до днес, той работи и се прилага успоредно със стария – R44, като е нужно устройствата на всеки производител да отговарят на един от двата стандарта.

Каква е разликата между стандартите

Според стария R44 столчетата се разглеждат като няколко групи, според теглото и се произвеждат, за да отговарят на конкретна група:

  • 0-13 kg (кошница за кола)
  • 0-18 kg
  • 9-18 kg
  • 0-25 kg
  • 0-36 kg
  • 15–36 kg

След въвеждането на R129 изборът на столче става въз основа на височината на детето:

  • i-SIZE 40-87 cm
  • i-SIZE 40-150 cm
  • i-SIZE 76-150 cm
  • i-SIZE 100-150 cm
  • i-SIZE 125-150 cm
  • i-SIZE 135-150 cm

Въпреки различните критерии, по които се обуславят двата стандарта, е важно да се отбележи, че ползването на столчетата и по двата от тях е напълно безопасно при стриктното спазване на инструкциите за правилна употреба.

Защо R129/i-Size?

До приемането на регламента ECE R129/i-Size и определянето на новия стандарт за безопасност, се стига след серия от задълбочени изследвания, които категорично показват нуждата от усъвършенстване на старите изисквания.

Технологичният напредък позволява нови специфични тестове като ползването на нова серия манекени, която далеч по-реалистично показва ефекта от ПТП върху тялото на децата. За първи път е въведен и тест за страничен удар с 24 км/ч.

Новият регламент уточнява и правилата за возене на децата в автомобила, като до 15-мсечна възраст е задължително те да са настанени обратно на движението. При R44 това е условие за пътници до 9 кг, за което анализът показва, че отговаря на теглото на 9-месечно бебе. Сега минимално изискваната височина, която дава възможност на детето да пътува по посока на движението е 76 см.

Установява се и необходимостта от ползване на ISOFIX при монтажа на столчетата. Продуктите, произведени по стандарта R129, разполагат с конектори, които прикрепят столчето директно към шасито на автомобила.

Какво се случи на 1 септември 2023 г?

На тази дата за територията на ЕС влезе в сила забраната за одобрение на детски столчета за автомобил по регламент ECE R44, което сложи край на производството им. Тъй като те отговарят на всички условия за безопасност обаче, този факт не забранява продажбата на вече произведените до момента артикули и всеки производител има право да ги продава в рамките на следващите 12 месеца.

Какви са промените от 1 септември 2024 г.?

Столчетата за автомобил по стандарт R44 вече няма да бъдат произвеждани, а на пазара постепенно ще останат само тези от новия – R129/i-Size.

Безопасни ли са и може ли да се ползват столчета за автомобил по регламент R44?

Спирането на производството на тези столчета преди година и краят на продажбата им в никакъв случай не означава, че те не са безопасни. Ползването им, спазвайки всички инструкции за правилна употреба, е възможно в следващите години. На практика, естеството на продукта и новите изисквания ще доведат до безпроблемното преминаване от единия към другия стандарт без налагане на строги ограничения и забрани.