Защо бебето плаче вечер

Всеки, който има или е имал бебе, знае, че часовете вечер могат да се превърнат в истинско предизвикателство. Най-често сценарият е следния: точно когато си спите сладко-сладко, мъничето се събужда и сякаш без никаква видима причина започва да плаче с пълно гърло. Само че причина има. Въпросът е каква?

В тази статия ви предоставяме малко допълнителна информация по темата, както и някои полезни съвети как да постъпите в определени ситуации.

Причини

Всяко бебе е индивидуално човешко същество и има своите специфични потребности и причини да плаче вечер. Ето някои от най-често срещаните:

  • Колики и стомашни болки

Много бебета страдат от колики, които могат да предизвикат интензивен плач вечер. Коликите са свързани с газове и спазми в червата, които могат да бъдат причинени от неподходящо хранене, алергии или все още неразвита храносмилателна система.

За да облекчите болката, когато бебето плаче вечер, можете да му масажирате коремчето, да му дадете подходящи лекарства или да прегледате диетата си, ако кърмите.

  • Умора

Преобладаването на умора през деня може да направи децата по-чувствителни и лесно раздразними. Мъничетата имат нужда от достатъчно сън, за да се възстановят и да растат. Ако бебето плаче вечер, това може да се случва, понеже то не спи добре през деня или пропуска дневните часове за сън. Въз основа на това, то може да се чувства преуморено и да има трудности със заспиването.

За да му помогнете да се успокои и да заспи по-лесно, можете да му създадете редовен ритуал преди лягане, който да включва къпане, четене, пеене или гушкане, който да му помага да разбере, че идва време за сън.

  • Промяна в рутината

Понякога бебето плаче вечер, заради някаква голяма промяна, която го стресира. Децата са чувствителни към промените в своята рутинна дейност. Ако имате ново разписание, нов дом, нов член на семейството или друго събитие, което нарушава нормалния им ритъм, то това може да ги направи обезпокоени и несигурни.

За да улесните ситуацията, можете да му обясните какво се случва (макар и да не разбира), да му осигурявате повече внимание, обгръщане с обич и да запазите колкото се може повече от старите му навици.

  • Глад

Това е една от основните причини бебето да плаче вечер. Децата растат много бързо и могат да имат периоди, когато имат нужда от повече храна. Ако бебето плаче вечер, може просто да е гладно и това е неговият начин да ви го каже.

В такъв случай ви остава единствено да го нахраните. Може да опитате да му дадете малко повече адаптирано мляко или кърма от обикновено и да видите как ще реагира.

Други често срещани причини бебето да плаче вечер

Ето още няколко евентуални причини, които могат да водят до нощния детски плач:

  • Дискомфорт и страхове

Детето може просто да се чувства неудобно, да му е прекалено топло, което води до риск от прегряване, да е с пълни пелени, да му никнат зъбки и т.н. Също така може и да изпитва някакъв страх от тъмнина, самота и всякакви други страшни неща.

Създаването на комфортна среда е ключов фактор за спокойствието на детето. Уверете се, че стаята не е твърде шумна, топла или студена. Можете да използвате и бял шум, за да създадете приятна атмосфера за сън, както и да осигурите оптимално количество светлина.

  • Развитие и стимулация

Малчуганите растат и се развиват много бързо и постоянно учат нови умения, което може да доведе до обезпокоеност.
За да помогнете на детето да се справи с този стрес, можете да му давате достатъчно време за игра и обучение през деня, но и да го ограничавате от прекомерна активност или телевизия преди лягане, за да може е спокойно.

Ако въпреки всички причини за липсва на сън в статията, бебето ви не спира да плаче и се съмнявате за здравословен проблем, ви съветваме да се обърнете към медицинско лице.